Odabaş, “Balın donması başka bir ifade ile kristalize olması balın kaynağı ile ilgilidir. Arının çiçek özü topladığı çiçeğin kimyasal yapısı ile doğrudan ilişkisi vardır. Fıtri yapısı bozulmamış, hariçten hiçbir müdahalenin olmadığı ballar mutlaka bir şekilde donarak kristalize olur. Bu durum bir yerde bir ölçüde balın kalitesini yansıtmaktadır. Kimyasal özelliklerinde asla bir olumsuzluk söz konusu değildir.
Bilinenin aksine dışarıdan müdahale edilerek orijinalliği bozulan ballar ya çok geç kristalize olur (2-3 yıl gibi) ya da hiç kristalize olmazlar” diyerek, konuya ilişkin açıklamasında şunları ifade eti:
“Bal tüketiminin üretiminde fazla olduğu bir coğrafyada yaşayınca bal ile spekülasyonlar bitmiyor maalesef.
Bal tüketicilerinden sıklıkla gelen şikâyetler donan bal konusunun açıklığa kavuşturulması gerektiği zaruretini ortaya çıkarmıştır.
Balın donarak tereyağı kıvamına geliyor olması balın fıtri yapısına uygun olup olması beklenen, aslında bilinen bir durumdur. Konunun uzağında bulunan tüketicilerimizin bu durumu yadırgaması, sahte bal olarak nitelemesi doğru bir yaklaşım tarzı değildir.
Kristalize olmaya başlayan balı ev şartlarında tekrar eski haline döndürmek için 45-50C’lik su içinde bekletilmesi yeterli olacaktır. Bu pratik metotta dikkat edilmesi gereken en önemli husus balın kendine has özelliklerini kaybetmemesi için direkt olarak ateşle muamele edilmemelidir. Kaynayan suyun içine bırakılmamalıdır. Balın kaynağına göre değişmekle birlikte çözülme işlemi bir kaç saat ile 45-50C’de birkaç gün sürebilir. Bu işlem Kalorifer peteğinin üzerine konularak da yapılabilir.
Bal tüketiminin yoğun olarak ihtiyaç olduğu bu günlerde karşılaşılan soru ve sorunlar için Çorum Bal Üreticileri Birliği hiçbir talebi karşılıksız bırakmayacaktır.”
Arap Kurt