Vücudunuzun sınırlarına saygı duyarak yapabilceğiniz ucuz, pratik ve ideal egzersiz modeli. Evet tempolu yürüyüşten bahsedeceğiz. Kilo vermek için saatlerce sabrettiğiniz, bedeninizi yıprattığınız ve aşırı yüklendiğiniz sizi kan ter içinde bıraktıran egzersizlere ihtiyacınız yok. Haftada 5 gün yapabilceğiniz en ideal egzersiz yöntemi.

Yürüyüş Yapmanızı Tavsiye Ediyorum,

Hadi, egzersiz yapalım,

Hareketsizlik Tehlikelidir,

Yürüyüş Her Derde Deva…

Gerek çevremizden gerek medya da sık sık bahsedilen bu durum hakkında yeterince bilgiye sahip miyiz ?

Sürekli hareket etmemiz gerektiği söylenmektedir. Neden ? Cevabı basit

HAREKETSİZSİNİZ.

Aslında kolay bir çözümü var fakat bu ne aktarlarda ne eczanelerde bulabilirsiniz. Cevabı hareket etmek. Hareketli bir yaşam.

Spor salonları, yoga merkezleri veya sağlıklı yaşam merkezleri uygun fakat daha kolay ve ucuz olanı yürüyüş yapmak.

Fiziksel aktivite olarak Tempolu Yürüyüşün ;

a. Vücutta bulunan dolaşım sistemindeki kan akımını ve kan damarlarının miktarını arttırarak, dolaşımı iyileştirmek, kalp ve beyin damar hastalıkları ile ilgili riskini azaltmak,

b. Kalp kası dahil, vücut kaslarını kuvvetlendirerek, daha etkin çalışmalarını sağlamak,

c. Her bir atımda kalbin pompaladığı kan miktarını artırarak, dinlenik (normal) kalp atım sayısını azaltarak, kalbin yapması gereken faaliyeti daha az yorularak yapmasını sağlamak,

ç. Tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olmak,

d. Sindirim sistemini etkileyerek, kronik kabızlık sorununu çözmek, e. Yürüyüş sırasında ve sonrasında metabolizmayı uyararak, metabolik tembelliği önlemek,

f. Akciğer kapasitesini geliştirmek,

g. Vücuda giren oksijen miktarını artırmak,

ğ. Zihin ve beden arasındaki koordinasyon yeteneğini geliştirerek, bilhassa denge kaybına bağlı düşme sonucu oluşan yaralanmaları önlemek,

h. Eklem ve kasların esnekliğini artırarak, kemiklerin sertleşmesini ve kuvvetlenmesini sağlamak, gibi birçok faydası bulunmaktadır.

Yürümek için herhangi bir alete ihtiyaç duymadan bir çok kas grubunuzu çalıştırabilceğiniz, fazla kilolarınızdan kurtulabilceğiniz maliyetsiz bir yöntemdir. Tempolu yürüyüş mükemmel bir aerobik egzersizdir. Tempolu yürüyüş aynı mesafede koşu kadar kalori yakar. Düzenli ve tempolu bir yürüyüş programı ile fazla kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulabilirsiniz. Kalıcı diyorum çünkü; anahtar kelime budur. Sağlıklı beslenerek fazla kilolarınızdan kurtulabilir, sağlığınızı koruyabilirsiniz ancak egzersiz yapmadan verdiğiniz kiloları tekrar fazlasıyla almanız işten bile değildir.

Uygun kıyafet ve uygun ayakkabı seçimi de önemli. Ayak sorunlarınız yok ise ayakkabı için tavsiyem; ayağınızda yokmuş gibi hissettirmesidir. Pamuklu, Rahat ve Temiz kıyafet seçimi mutlaka dikkat edilmelidir. Naylon, dar, sert kıyafetler sizi ekstra yorar ve yürüyüş için motivasyonunuzu kaybetmenize neden olabilir.

Temponuzu (Hızınızı) Nasıl Belirleyeceksiniz?

Günlük gezinti, ulaşım ve alışveriş maksatlı yürüyüşleriniz TEMPOLU YÜRÜYÜŞ değildir. Onlar da hareketli bir hayat açısından faydalıdır, ancak TEMPOLU YÜRÜYÜŞ yapmak farklıdır. Tempolu yürüyüşü günlük yürüyüşünüzden ayıran en önemli özellik biraz daha hızlı ve sürekli olmasıdır. Böylece vücudunuzu belirli bir süre boyunca, uygun yüklenme şiddetine (zorluk düzeyi) maruz bırakarak sağlığınızı tehlikeye atmadan ve hedeflerinize ulaşabileceğiniz verimlilikte bir egzersiz yapmanız hedeflenmektedir.

Yüklenme şiddeti (zorluk düzeyi) ölçüsünün kişiye özel olarak ayarlanabilmesi sağlığınız açısından çok önemlidir, zira yanlış uygulandığında, spor sakatlanmalarına, aşırı yorgunluğa ve aşırı yorgunluk nedeniyle egzersizi bırakmanıza neden olur. Yüklenme şiddetini (zorluk düzeyini) kişiye özel olarak kendi sınırlarınızda ayarlayabilmeniz için; ideal egzersiz kalp atım (nabız) sayınızla, normal yürüyüşünüzden hızlı, koşmanızdan daha yavaş bir tempoyla yürümeniz gerekmektedir.(Benim tavsiyem nefes temposuyla yürümenizdir).

Yürürken Vücudunuz Nasıl Durmalıdır?

Yürüyüşlerim esnasında yapılan gözlemlerde;

a. Elleri cebinde,

b. Cep telefonu ile sohbet eden,

c. Hızlı yürümek için öne doğru eğilerek poposunu arkaya doğru çıkarıp vücudunun duruşunu bozan, ç. Yürüyüşü hızlandırabilmek için adım aralıklarını uzatmış,

d. Sağ veya sol elinde –duruşunu bozacak ağırlıkta- eşya taşıyan,

e. Bir şeyler atıştıran (!) insanlar olabilmektedir.

SLOGANIMIZ

Omurga dik, Kollar serbest, Adım uzunluğu normal olmalıdır.

Fizyoterapistiniz sağlıklı ve hareketli günler diler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.