Çetin ailesi hibe olarak 40 adet koyun alarak, köylerine yerleşti. Cansu Çetin, “Sarısüleyman köyüne Ankara’dan yeni gelin geldim. Köyde yaşayıp koyunculuk yapmak istedik ama maddi gücümüz yoktu. 2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın genç çiftçi projesinden hibe verildiğini duydum. Köyde yaşamak ve koyunculuk yapmak için başvuru yaptım. Hibe bana çıktı ve hibe olarak 40 adet koyun aldım. Eşimle hayallerimizi gerçekleştirmiş olduk.”
Çetin ailesinin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Genç Çiftçiye” destek projesi sayesinde yüzleri güldü. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından verilen desteklerden bahsederek gençlerin yoğun ilgi gösterdiği proje, 2016, 2017 ve 2018 yılı için Alaca’da hibe almaya hak kazanan 75 genç çiftçiye projeden hibe olarak çıktığı ve dağıtıldığını belirttiler.
“40 KOYUN 200 KOYUN OLDU”
Sarısüleyman Köyü’nden Cansu Çetin, “40 koyun desteğiyle başladığımız destekleme projesinde şu anda 200 koyunla devam ediyoruz.” dedi.
Cansu Çetin, “Ben 1995 doğumluyum. Çorum’un Alaca ilçesinde Sarısüleyman Köyü’nde yaşıyorum. Buraya Ankara’dan gelin gelip yerleştim. Köyde yaşayıp koyunculuk yapmak istedik ama maddi gücümüz yoktu. 2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Genç çiftçi” projesinden hibe verildiğini duydum. Köyde yaşamak ve Koyunculuk yapmak için başvuru yaptım. Hibe bana çıktı ve Hibe olarak 40 adet koyun aldım. Eşimle hayallerimizi gerçekleştirmiş olduk. 40 adet koyunla başladığımız yetiştiricilikte şimdi 200 koyunla devam ediyoruz. Ben yapıp başardım ise sizde yaparsınız. Bu imkânları bize tanıyan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne, Bakanlığımıza ve Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ederim.” Dedi. Proje ile ilgili çalışmaları yürüten ve bilgilendirmelerde bulunan Alaca Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görev yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan Sayın; “Bakanlığımızın genç çiftçilere 30’ar bin liralık hibe desteği sağlayacak program 2016 yılında başlamış ve Aralıksız 3 yıl sürmüştü. Gençler bu projeye yoğun ilgi göstermiş, 2016 - 2017 ve 2018 yılı için Alaca’da hibe almaya hak kazanan 75 genç çiftçinin projesi onaylanmış ve hibe almaya hak kazanmışlardı.” diye konuştu.
Sayın, Genç Çiftçi Projesinin amacı; tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması, genç çiftçilerin girişimciliğinin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve kırsalda genç nüfusun istihdamına katkı sağlayacak kırsal alandaki tarımsal üretime yönelik projelerin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Bu Tebliğ, kırsal alanda yaşayan genç çiftçilerin mahallinde uygulayacağı bitkisel, hayvansal, yöresel tarım ürünleri, tıbbi ve aromatik bitki üretimi, işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelere otuz bin TL’ye kadar hibe ödenmesine ilişkin usul ve esasları kapsar.” Dedi.
Sayın; "Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı" kapsamında desteklenen genç çiftçilerin birçoğunun başarılı bir şekilde projeyi yürüttüğünü söyledi ve bunların en güzel örneği Sarısüleyman köyünde Cansu Çetin’e aittir. 3 yıl için yapılan başvuruların, illerde kurulan Değerlendirme komisyonları tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu belirlendi. 3 yılda Alaca ilçemizde vermiş olduğumuz Genç çiftçi hibeleri şunlardır:
28 kişi büyükbaş hayvancılık (sığır), = kişi başı 6 sığır
10 kişi manda,=kişi başı 5 manda
18 kişi küçükbaş hayvancılık (koyun), = kişi başı 40 koyun
12 kişi arıcılık ve malzemeleri = 40 arılı kovan ve bütün malzemeleri
4 kişi kanatlı yetiştiriciliği tesisi Tavuk ve Hindi = kişi başı 450 tavuk ve tesis
2 kişi mantar üretimi tesisi = 100 metre kara üretim tesisi ve kompostu
1 kişi sera = 1000 metre kare
3 yılında toplamda 75 genç çiftçimize çeşitli projeleri karşılığı olarak 2 milyon 250 bin liralık hibe kullandırdık. Genç çiftçi projeleriyle ilgili Bakanlığımızın verdiği bu hibeler, kırsal kalkınma kapsamındaki desteklerimizin sadece bir parçası. Bu destekteki amacımız, hem tarımsal nüfusu gençleştirmek hem de kırsal kalkınmanın gençlerle beraber daha dinamik ve kalıcı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak.
Verilen bu destekler, genç çiftçilerimize ve ülkemiz tarımına hayırlı olsun. Genç çiftçilerin birçoğunun başarılı bir şekilde projeyi yürüttü. Bunların en güzel örneği de Sarısüleyman köyünden Cansu Çetin’e aittir.” dedi.
(Hikmet Özdemir)