Doğal yapısının bozulmasıdır. Skolyoz 3 boyutlu bir deformitesidir. Omurganın sağa veya sola yer değiştirmesi ve aynı zamanda rotasyona uğramasıdır. Gövde, omuz ve kalça değişiklere rastlanmaktadır.

Skolyoz sınıflandırılırken yapısal ve fonksiyonel olarak 2 grupta incelenir. Yapısal olan doğuştan gelen bir bozukluktur. Fonsiyonel olan ise duruş bozukluğu, aktivite azlığı, mesleki nedenler ve ağrı gibi faktörlerle omurganın yapısının bozulmasıdır. Omurga düz bir yapıdadır fakat skolyozdan kaynaklanan bozuklukla c ve s şeklini alabilir.

1.Cinsiyet; kızlarda progresyondaha sıktır.

2.Yaş; En fazla progresyonpubertededir. Küçük yaşta ilerleme daha hızlıdır.

3.Eğriliğin Tipi: Çift majoreğrilerde ilerleme riski, teklere göre daha fazladır. Tek eğriler içinde sol torasikeğriliğin ilerleme oranı diğerlerinden daha fazladır.

4.Eğriliğin büyüklüğü: Eğriliğin derecesi artıkça, ilerleme insidansıda artar.

Erişkin dönemde ilerleme için risk faktörleri:

•30 derecenin altında ilerleme riski yoktur.

•30 derecenin üzeri ilerleyebilir

•50 derecenin üzerinin üzerindeki olgularda ilerleme daha fazladır.

•40-50 dereceden fazla skolyozuolup, menapozuve osteoporozu olanlarda ilerleme riski fazladır.

•Gebelik progresyonuarttırmaz ancak bel ağrısında artma olur.

•Yetişkinlerdeki ilerleme ortalama yılda 1 derece kadardır.

Tedavi

Skolyozda uygulanan tüm tedavi yöntemlerinin amacı düzgün, dengeli, ağrısız ve stabil bir omurga sağlamaktır. Tedaviye karar verirken eğriliğin derecesi, skolyozun tipi ve kemik büyümesinin hangi aşamada olduğu etkilidir. Erken tanı eğriliğin küçük derecelerde saptanması ve alınan önlemler ile skolyozun ilerlemesini azaltır ve tedavilerin başarılı olmasını sağlar. Her hasta bireysel değerlendirilmeli ve hastaya uygun egzersiz reçetelendirilmesi yapılmalıdır.

( Konjenital) skolyoz ilk zamanlarda hızla ilerler bu yüzden küçük yaşlarda bu çocuklara cerrahi müdahale gerekebilir.

Korse kullanımı : Skolyoz eğrisi 20 derece altında olan hastaların çoğunluğu sadece korse kullanarak kendiliğinden iyileşir.

Eğri 30 derece üzeri ise korse kullanılır, 40 derece üzeri ise korse yeterli değildir.

Postür egzersizleri: Omurga eğriliğinden kaynaklanan vücut imajının bozulması nedeniyle postürü düzeltmeye yönelik egzersizler yapılır.

Sağlıklı günler dilerim. Detaylı bilgilendirme için iletişime geçebilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.