Halk arasında boyun fıtığı olarak bilinen servikal disk hernisi, boyun bölgesinde yer alan omurların aralarında bulunan kıkırdak yapıdaki disklerin yırtılarak içindeki çekirdeğin dışarı taşmasıyla sinir köklerini sıkıştırmasıdır. Sinir kökleri üzerine yapılan bu baskı sonucu şiddetli boyun ağrısı ile birlikte omuzlardan başlayıp kola yayılan ağrılar, kolda uyuşma-karıncalanma ve ileri dönemlerde kol kaslarında meydana gelen güçsüzlüklerle görülebilir. Bilinenin aksine boyun fıtığı birden değil süreçle oluşan bir rahatsızlıktır. Yaşın ilerlemesi, omurganın kötü kullanımı gibi nedenlerle kemik dokunun yıpranması, disklerin bozulması, içeriğindeki sıvı miktarının azalması diskin yırtılmasına sebep olmaktadır.Boyun fıtığı şikayeti olan kişiler genellikle sabah uyandıklarında ortada bir sebep yokken boyunlarını hareket ettirmede zorlanmaktadırlar. Boyun kaslarında spazma karşı şiddetli kas ağrıları mevcuttur. Hareketsiz kalmak veya yanlış hareket uygulamak ağrıyı arttırmaktadır.
Riskler Nelerdir?
- Yaş ilerlemesi (Görülme sıklığı artar.)
- Kemik yapısı ve diskleri yıpranmış kişiler.
-Masa başı çalışma. Uzun süre baş önde eğik bir şekilde çalışmak.
-Boyun travması, yaralanma
-Kemik erimesi
-Boyuna ani ve ters hareket
Boyun fıtığı sonucu gelişen ağrı sinirin etkilenimine bağlı olarak 2-3 hafta içerisinde giderek azalır ve kaybolur. Bazı hastalarda ise kullanılan ilaçlara ve yapılan tedavilere rağmen ağrıda azalma olmaz bu gibi hastalara cerrahi tedavi önerilir. Ağrının kendiliğinden iyileşmesi bu hastalığın geçtiğini veya tekrarlamayacağını göstermez. Hasta tekrar boyun fıtığına yakalanmaması için boynunu korumaya alması ve kaslarını güçlendirmesi gerekmektedir.
Boyun Fıtığından Korunma Yolları
- Boyuna ani ve sert hareketlerden kaçınılmalı.
- Ofis çalışanları özellikle kullandıkları bilgisayarları göz hizasının hafif altında olacak şekilde ergonomik düzenleme yapmalıdır.
- Boynumuzu zorlamamalı ve uygunsuz baş pozisyonlarından kaçınılmalıdır.
- Geceleri yastıksız veya çok yüksek yastıkla yatılmamalı ortopedik yastık kullanımına özen gösterilmelidir.
- Uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalı ve boyun kaslarını esnetmeli, kuvvetlendirmeliyiz.
- Boyun kaslarına masaj yapılabilir.