İlerleyici ve harabiyet yaratan eklem hastalığı olan osteoartrit halk arasında kireçleme olarak bilinmektedir. Dejeneratif eklem hastalığı olarak da bilinen diz osteoartriti (OA), tipik olarak aşınma ve yıpranma ve artiküler kıkırdağın ilerleyici kaybının sonucudur. Sık görülen bir durumdur ve 50 yaş üzerinde görülme sıklığı yüksektir. Eklem kıkırdağı hasarı, kıkırdak kaybı ve bazende istenmeyen kemik oluşumları görülebilir. Vücuttaki herhangi bir eklemi etkileyebilir. Diz, kalça, el ve omurga eklem tutulumları sıktır.

https://www.trasd.org.tr/files/images/oa2.jpgNormal diz - Osteoartritli dizhttps://www.trasd.org.tr/files/images/oa3.jpg

Osteoartrit neden oluşur?

Yaş : İlerleyen yaş ile birlikte eklem kıkırdağındaki değişiklerden dolayı eklemin kalitesi düşebilir ve sağlamlığı bozulabilir. İleri yaş ile görülme sıklığı artar.

Mekanik Faktörler: Aşırı, yanlış pozisyon, sık tekrar, aşınmalar ve zorlanmalar neden olabilmekte. Yıllar içinde oluşan tekrarlayıcı küçük travmalar eklemin yük taşıma yeteneğini bozmakta ve kıkırdak yıkımına neden olarak osteoartrite yol açmaktadır. Özellikle kilolu kişilerde diz gibi yük binen eklemlerde osteoartrit gelişimi buna bağlıdır.

Kemik ve eklemi etkileyen diğer sistemik hastalıklar

Yaygın klinik semptomlar

Diz osteoartriti olan hastaların birincil şikayetleri ağrı, sertlik, instabilite ve fonksiyon kaybıdır. Erken hastalıkta, ağrı aralıklı olacak ve çoğunlukla eklem kullanımı ile ilişkili olacaktır. Birçok insan için semptomatik hastalık ilerler ve ağrı daha kronik hale gelir ve dinlenme ve gece boyunca da mevcut olabilir. Eklem sertleşecek ve bir süre dinlendikten sonra tipik ağrı ve zorlukla sonuçlanacaktır.

Fiziksel Aktivite Ve Egzersiz :

  1. Romatolojik hastaların günlük yaşamlarına ait aktivite kısıtlılığı ve katılım kısıtlılıkları ve bu sebeplerden kaynaklanan fiziksel inaktivite yaşamaktadırlar.
  2. Fiziksel inaktivite hareket ve katılım kısıtlılıkları oluşturmaktadırlar. Bu bir kısır döngü olarak devam edip yaşam kalitesinde giderek azalmaya yol açmaktadır.
  3. Hastalık seyrinde görülebilen yorgunluk, stres, osteoporoz, kardiyopulmoner yetmezlikler ve erken ölümleri önlemede fiziksel aktivitenin rolü büyüktür.
  4. Kuvvetlendirme ve esneklik egzersizleri ve aerobik kapasiteyi arttıracak egzersizlerin birlikte uygulanması hem biyomekaniksel hem de fonksiyonel durumu geliştirir. Fiziksel aktivite ayrıca stres, anksiyete ve sosyal izolasyonu azaltır.
  5. Hastalığın Tedavi Şekli ve Fizik Tedavi Uygulamaları :

Düzenli egzersiz: Eklemi çevreleyen kaslar güçlendirilir. Böylece ekleme binen yükün azaltılması sağlanmış olur. Ancak uygulanacak egzersiz programının mutlaka fizyoterapist tarafından düzenlenmesi gerekir.

Aerobik Egzersizler, Su içi egzersizler, kuvvetlendirme egzersizleri yapılabilir.

Elektroterapi : Ağrı kesici ve kuvvetlendirme fizik tedavi ajanlarından birisidir. Hastalığın seyrine uygun elektrik stimülasyonu kullanılır.

İlaç tedavisi: Osteoartritte ağrı kesici ve iltihap dağıtıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Hekimin gözetiminde kullanılmalıdır. Kıkırdağı güçlendiren ilaçların kullanımı da son yıllarda artmaktadır.

Eklem içi enjeksiyon: Uzman doktor uygun görmesi halinde eklem şişliğinin olduğu dönemlerde eklem içine kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Bunun yanı sıra eklem içine eklem kayganlığını arttıran ilaçlar enjekte edilebilir. Şu ana kadar saydığımız tedavilerden fayda görmeyen ve hastalığı günlük yaşam aktivitelerini ileri derecede bozan hastalara cerrahi tedavi (ameliyat) önerilebilir.

Yapılan Çalışmalar diyor ki :

  • Güçlü kaslar oluşturmak eklemlerinizi desteklemeye ve korumaya yardımcı olur.
  • Güç egzersizinin artrit sürecini önlediği veya yavaşlattığı bilinmektedir.
  • Dizleri stabilize eden ve destekleyen kaslar inşa ederek eklemden stres alır ve hizalanmasını sağlar.

Ayrıca, bölgeye giden kan akışını artırarak besleyici oksijen ve besinler sağlarsınız.

Evde kolayca uygulayabileceğiniz egzersiz örnekleridir. Ağrısız ve bol aktiviteli sağlıklı günler dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ekin 4 yıl önce

Bilgilendik tesekkur ederim.