Kronik kas iskelet sistemi hastalıkları tüm dünyada en sık görülen hastalıklar arasında olup sayısı günden güne artmaktadır. Dünyada yaşlı nüfusu giderek artması ve beklenen yaşam süresinin uzaması ile görülme sıklığı artmaktadır. Bu kronik ağrılar kaslar, eklemler ve kemik yapılardaki ağrılar olarak tanımlanmaktadır. Bu yapılarda oluşan ağrılar bir süre sonra kronik ağrıya dönüşmektedir. Kronik ağrı olarak tanımlanması 3-6 ay arasında devam ediyor olması gerekir.

Kronik kas iskelet sistemi ağrısından şikayetçi olan hastalar, genellikle artritler, bel ağrıları, gerilim tipi başağrıları, ankilozan spondiliti ve eklem dışı romatizmal hastaıkları olan hastalardır.

Uzun süreli kas iskelet sistemi ağrı yakınmasının bireylerin fiziksel, mental ve sosyal sağlıkları üzerine önemli olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu sorunun fiziksel sağlık üzerine olan olumsuz etkileri arasında aktivite kısıtlanmaları, uyku bozuklukları ve fiziksel yorgunluk yer almaktadır.

Ağrı yakınmaları süresi, şiddeti ve bölgesi aktivite kısıtlamasına yol açmaktadır. Ağrıya bağlı fiziksel aktivite kısıtlanmaları kas kuvvetinde ve esneklikte azalmaya ve aşırı kilo alımıına yol açabilir.

Peki Ne Yapmalıyız ?

Kronik ağrı yaşamı çok boyutlu etkilediği için , tedavisi için çok yönlü değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirmeler sonunda uygun egzersiz reçetesi ağrısız yaşamın anahtarıdır.Biz fizyoterapistler egzersizleri, ağrılarınızı geçirmek için kullanırız. Bunu yaparken de egzersiz fizyolojik, mekanik ve psikolojik etkilerinden yararlanırız.

Unutmayın yaşınız, durumunuz, hastalığınız ne olursa olsun size uygun egzersizler mutlaka olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.