Yetkililer, anız yangınlarının hem doğaya, hem canlılara, hem de toprağın yapısına zarar verdiğini belirterek, anız yakılmaması konusunda uyarıda bulundu.
Cadde veya sokakta bir hayvanın diri diri öldürülmesi ile yakılan anızda ölen binlerce canlının durumunun aynı olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuda, “Köylülerde bilinçsizlikten kaynaklanan anız yakımı var. Toprağın içinde ve üstündeki binlerce canlının yakılması haramdır, vahşettir. Haramın ise İslam dinindeki yeri de bellidir. Anız yakmanın, toprağın içerisinde bulunan binlerce faydalı canlının ölümüne ve toprağın veriminin düşmesine sebep olduğu, doğal dengeyi bozduğu aşikardır. Toprak, Allah'ın ihsan ettiği nimetlerdendir. Allah'ın verdiği nimetleri tahrip etme, hor kullanma zulüm ve israftır. Allah, zulmü ve israfı yasaklamıştır. (Furkan: 25/19, Tevbe: 9/36, A'raf: 7/31, Enam: 6/141) Hz. Peygamber (sas) de hayvan yuvalarının yakılmasını yasaklamıştır. (Ebü Davud) Ayrıca, 'Yerde ve gökte olanlara merhametli olun' demiştir. (Tirmizi, Birr: 16) Netice olarak; İslam'ın genel ilkeleri göz önüne alındığında anız yakmak uygun değildir." şeklinde açıklama yaptı.
Alaca Kaymakamlığı ise anız yakılmasının yasak olduğuna ilişkin bir genelge yayınladı.
Alaca kaymakamlığı, yayınladığı genelge ile "Anız yakmak 9/8/1983 tarihli ve 2872 Çevre Kanunu ve 31/08/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu ile yasaklanmıştır.
Cezalara ilişkin genelge ile bu günkü uygulanacak ceza miktarı 14.000,00 TL olarak güncellenmiş, anız yakma fiilinin orman veya sulak alanlara bitişik yerler ile mesken mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 katı arttırılır hükmü koyulmuştur" dedi.
Ziraat mühendisleri ise; “Anızların yakılması ile topraktaki organik maddenin yakılarak yok edildiğini kaydetti.
Zaten organik maddece fakir olan topraklarımızda bitkisel bir artık olan anızın yakılması ile organik maddenin giderek yok edildiğini anlatan yetkililer, "Organik madde tohumun topraktan çıkışındaki en büyük yardımcısıdır. Bu maddenin azlığı tohumun ilk serpilmede gerekli gıdayı alamamasına ve zayıf bir gövdeye sahip olmasına neden olur. Ayrıca sap ve anızın yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azotun kaybı da artmakta, toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmalar ölmektedir" dediler.