7000 yıllık tarihe sahip Alacahöyük’te turistler oturacak ‘bank’ bile bulamıyor
banner135

Yaklaşık 7 bin yıllık tarihiyle Anadolu’nun en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Alacahöyük Ören Yeri, altyapı eksikliği nedeniyle ziyaretçilerine yeterli konforu sunamıyor. 
Köy halkı, artan turist ilgisine rağmen bölgede oturulacak gölgelik bir alanın bile bulunmadığını belirterek, eski belediye binası arazisinin park ve kamelyalarla düzenlenmesini talep ediyor.
Yıkımın ardından eski belediye binası yerinin mezbelelik bir hale geldiğini de dile getiren köy sakinleri; yapılacak düzenlemeyle hem köy merkezinin mezbelelik bir alandan kurtulacağını, hem de turistlerin dinlenebilecekleri bir alana kavuşmuş olacaklarını kaydettiler.

‘TURİSTLER OTURACAK YER BULAMIYOR,KÖYLÜLER ÇÖZÜM BEKLİYOR’

Alaca ilçesine bağlı Alacahöyük Köyü sakinleri, ören yerine gelen yerli ve yabancı turistlerin dinlenmekte zorlandığını belirttiler. Köy sakinleri; eski belediye binasının yıkılmasıyla boş kalan alanın, hem köylülerin hem de ziyaretçilerin kullanabileceği bir dinlenme alanına dönüştürülmesi talep ederek,  “böylesine tarihi bir alana gelen turistlerin oturup soluklanacağı bir bank bile yok. Fazla bir şey istemiyoruz; birkaç kamelya, birkaç oturma grubu yeter” sözleriyle yetkililere çağrıda bulundular.

‘ALACAHÖYÜK İLGİSİZLİKTEN HAK ETTİĞİ İLGİYİ GÖREMİYOR’

Hitit Medeniyeti’nin önemli merkezlerinden biri olan ve geçmişte bir ‘dini başkent’ özelliği taşıyan Alacahöyük, yalnızca arkeolojik zenginliğiyle değil, bölge halkının tarih bilinciyle de öne çıkıyor. Ancak altyapı eksiklikleri ve ilgisizlik, bölgenin turizm potansiyelini sınırlıyor. Köy halkı, basit düzenlemelerle turistlerin daha uzun süre vakit geçirebileceğini ve bölge ekonomisine katkının artabileceğini ifade ediyor.  Ziyaretçilerin oturup dinlenebileceği alanlar oluşturulmasının, hem turist memnuniyetini artıracağı hem de köyün görünümüne katkı sağlayacağı düşünülüyor.

‘TURİZM ALTYAPISINDA KÜÇÜK DOKUNUŞLAR, BÜYÜK ETKİLER YARATABİLİR’

Alacahöyük gibi yüksek tarihsel değere sahip bir bölgede, turistik deneyimi zenginleştirmek için yapılacak küçük ama etkili düzenlemeler; hem bölgenin tanıtımına katkı sağlayacak hem de yerel halkın yaşam kalitesini artıracak. Yerel yönetimlerin ve ilgili bakanlıkların bu taleplere kulak vererek, Alacahöyük’ü sadece kazılarla değil, ziyaretçi deneyimiyle de örnek bir turizm destinasyonu haline getirmesi bekleniyor. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.