İnsanlar yaş aldıkça fizyolojik ve psikolojik değişimler gerçekleşmektedir. Yaşlanan insanların aerobik kapasiteleri ve kas güçleri fizyolojik olarak azalır . Düşük aerobik kapasiteli yaşlılar fiziksel aktiviteden uzak durmaktadırlar.. Bu durum kas kütle ve güçlerini daha da kaybetmelerine, dolayısıyla aerobik kapasitelerinin daha da azalmasına yol açar.

Oysa yaşlıların bağımsız fonksiyonlarını yapma yetenekleri büyük oranda yeterli bir aerobik kapasite ve kas gücüne bağlıdır. Düzenli egzersiz yaparak yaşlılarda oluşan bu kısır döngü kırılabilir, aerobik kapasitede üçte bire yakın düzelme, kas gücünde ise %25 ile 100’e varan iyileşmeler mümkün olur. Bu faydaların yanı sıra, orta şiddette düzenli egzersiz yapmak yaşlı erişkinlerde kardiyovasküler morbidite ve mortalite ile diabet insidansını düşürür, kan basıncı değerlerinin ve lipid profilinin optimizasyonunu sağlar.

Yaşlı erkeklerdeki düşük kondisyon düzeyi ve fiziksel inaktivite, yürüme ile ilişkili düşmelerle doğrudan ilişkilidir.

Düzenli fiziksel aktivite kemik yoğunluğunun artmasını yardımcı olur.

Düzenli egzersiz yapmak yaşlıların anksiyete ve depresyon düzeylerini azaltır, kendine güvenlerini arttırr, demans riskini azaltır.

Uzun vadede kognitif beceriler, motor kontrol ve beceri artışı ve yaşam kalitesinde artış sağlanır, sosyal ve kültürel aktivitelere katılım artar.

Yaşlıların yaşı, fonksiyonlliği, ne olursa olsun fayda görürler.

75 yaşına kadar hiç egzersiz yapmamış yaşlıların dahi düzenli egzersize başladıkları takdirde yaşam beklentileri orta derecede artmaktadır.

Bunun anlamı, egzersiz yapmak için hiçbir zaman geç olmadığıdır. Bilinen tüm bu yararlı etkilerine rağmen ülkemizde ve gelişmemiş ülkelerde yaşlıların çok büyük bir bölümü düzenli egzersiz yapmazlar. Egzersiz tedavisi hastaların kendilerinin, yakınlarının ve hatta hekimlerinin yarattığı engeller nedeniyle yeterince yararlanılamayan bir tedavi yaklaşımıdır.

Hayatımıza hareket katmak sağlıklı yaşlanmak ve yaşlılıkta sağlıklı kalmak için önemlidir.

Yaşlıların durumu ne olursa olsun düzenli egzersizden fayda görürler.

Önünüze engeller çıkarmayın, ertelemeyin, hareket edin. Hareket sağlıktır. Sağlıklı günler dilerim.

Kaynakça: Savaş S., Turkish Journal of Geriatrics 2010; 14 (3): 281-288

Yaşlanma önüne geçilemeyen fizyolojik bir süreçtir. Yaşlılarda fiziksel aktiviteyi arttırarak düzenli egzersiz yapılması, bu fizyolojik kaybın ve beraberinde getirdiği fonksiyonel gerilemenin hızını ve şiddetini azaltabilir. Düzenli egzersiz ile yaşlıların bağımsızlıklarını sürdürebilmeleri için gerekli olan aerobik kapasite, kas gücü, esneklik ve denge iyileştirir. Kan basıncı, diabet, lipid profili, osteoartrit, osteoporoz ve nörokognitif fonksiyonda iyileşmeler sağlanır. Yaşlılardaki egzersiz reçetesi aerobik egzersizler, kuvvetlendirme egzersizleri, fleksibilite ve denge egzersizlerini içermelidir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.