1979 Çorum-Alaca doğumlu olan Kafkas, geçimini tarım ve hayvancılık işlerinden elde ettiği gelir ile sağlıyor. 2009 yılında köyüne muhtar seçilmiş ve o yıldan beri muhtar olarak hizmet ediyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyetinin eş finansmanı ile uygulanan IPARD Programından desteklenen projesi ile gerçekleştirdiği yatırımı hakkında bilgi veren Kafkas şunları dile getirdi:
Gördü ve kendi tesisini kurdu
“Çocukluk yıllarımdan beri hayvancılık faaliyetlerine ayrı bir ilgim var. Hayvan yetiştiriciliği benim için büyük haz duyduğum bir iş. İşletmenize koyduğunuz küçük bir hayvanın yaptığınız bakım ve besleme ile günden güne gözünüzün önünde büyümesi tarifi imkansız bir zevk veriyor. Bu nedenle daha modern şartlar altında, daha az iş gücüyle ve hayvanlara refah ortamının sağlandığı bir tesiste bu işleri yapmak için çok kafa yordum. Maddi imkanlarım böylesi bir tesis için tek başına yeterli değildi. Hep arayış içerisindeydim. Ama cesaret de edemiyordum. TKDK’nın bütün tanıtım toplantılarına katıldım. Alaca’da TKDK desteği ile yapılan süt işletmelerini gördükten sonra ben de ilgi alanım olan büyükbaş besiciliği üzerine proje yapmaya karar verdim.”
Tesis tamam, kendisiyle yarışacak
“11 dönümlük yatırım parselim üzerinde bulunan eski 39 büyükbaş besi hayvanı kapasiteli işletmemi yıkarak, 1600 m2 kapalı alan üzerine 96 büyükbaş besi hayvanı kapasiteli bu modern tesisi 2019 yılı ekim ayında tamamlayıp, hibemi aldım. 2020 yılı başlarında kurban bayramı sezonuna yetiştirmek için tesisime ilk hayvanlarımı bağladım. Hayvan refahının üst düzeyde olduğu, bakım ve beslemenin de aldığım makine ekipmanlarla birlikte kolaylaştığı tesisimde bu yıl 1 ton canlı ağırlığa ulaşan boğa yetiştirdim. Diğer hayvanlarım da oldukça güzel gelişim sağladı. Bundan sonra kendi rekorlarımı kırmak için kendimle yarışmaya devam edeceğim. Yılda iki dönem halinde yapmayı planladığım büyükbaş hayvan besisiyle tam kapasite ile çalıştığımda 50-60 ton arasında kırmızı et üretimim olacak.”
TKDK, sürdürülebilirliğe önem veriyor
“Tesisimin yapımı devam ederken geçen yıl TKDK’nın “Gıda İşleme Sektörünün ve Tarım İşletmelerinin AB Çevre ve Hijyen Standartları ve IPARD Destekleri Konusunda Farkındalıklarının Arttırılması” adlı eğitim programına katılarak, çevre ve hijyen konuları hakkında bilgi sahibi oldum. Tesisim tamamlandığında ahır ve gübre çukurumun olduğu yerlere asmak üzere TKDK bilgilendirici/uyarıcı levhalar ve daha iyi yetiştiricilik için bilgiler içeren rehber kitapçık gönderdi. TKDK, destek verdiği tesislerde sürdürülebilirliğe çok önem veriyor. Bunu sağlamak adına her türlü takibi yapıyor. Bunun için ayrıca teşekkür ediyorum.”
En güzel hayvanları yetiştirecek, tanıtıma katkı verecek
“Ben hayalini kurduğum tesise TKDK desteği ile kavuştum. Tesisimde en güzel hayvanları yetiştireceğim. Hem köy muhtarı hem de TKDK’nın desteğinden yararlanmış birisi olarak, bu destekleri Çorum’da daha geniş kitlelere duyurabilmek için elimden gelen çabayı göstereceğim. TKDK destekleri tarım ve hayvancılık alanında yatırım yapmak isteyen herkes için büyük bir fırsat. Bu yatırımıma yüzde 70 hibe ile destek olan devletime ve projemin gerçekleşmesi sırasında yardımlarını esirgemeyen Çorum Valimiz Sayın Mustafa Çiftçi ile TKDK çalışanlarına teşekkür ediyorum.”
Arap Kurt