Tüm dünyada yaygın olarak görülen ve Türkçe’ de ruhsal çöküntü anlamında kullanılan depresyon, üzüntülü ve umutsuz ruh halini ifade etmektedir. Depresyon terimi insanın yaşam ve isteğinin kaybolduğu, kişinin kendisini derin bir keder içinde hissettiği, geleceğe yönelik karamsar düşünceler, geçmişe ilişkin fazlaca pişmanlıklar, suçluluk duygularının taşındığı, bazen de ölüm düşüncesi ve girişiminin olabildiği bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır.

İnsanların çevresinden kaynaklanan olumsuz etkileri azaltabilmek, iş ve sosyal yaşantı içerisindeki azalan mental enerjiyi geri kazanabilmek ve bunun yanında kendini mutlu, iyi ve hissedebilmek için boş zamanlarında spor, yürüyüş, sanat gibi faaliyetler yürütebilmektedir.

Egzersizin fiziksel etkilerinin yanında ruhsal ve psikolojik olarak da olumlu anlamda etkileri vardır. Egzersizin gerginliği azalttığı, depresyonda iyileştirici bir faktör olarak tedavi süreçlerinde yer aldığı dolayısıyla da kişinin kendini iyi ve mutlu hissetmesine katkı sağladığını gösteren birçok çalışma bulunmaktadır.

Egzersiz ve depresyon ilişkisi üzerine 120 kişinin bulunduğu bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada düzenli egzersizin gerginliği azalttığı, depresyonda iyileştirici bir faktör olarak tedavi süreçlerinde yer aldığı ve dolayısıyla da kişinin kendini iyi ve mutlu hissetmesine katkı sağladığını gösteren fark gösterilmiştir.

Fiziksel aktiviteye katılım sosyal olarak insanlarla iletişimi artırır, özgüven artmasına yardımcı olur. Psikolojik olarak ihtiyaçların giderilmesine katkı sağlar. Son olarak ise davranışlara göre düzenli fiziksel aktivite sonucu artan uyku süresi, uyku kalitesi, olumsuz olaylarla başa çıkma becerileri gibi davranışsal değişiklikler sonucunda psikolojik olarak iyi olma hali artmaktadır.

Egzersiz olarak yürüyüş, plates, yoga, bisiklet sürme, koşu veya fitness örnek olarak verilebilir.

Düzenli egzersiz programı için ulaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.