Yapılan açıklamada, “Hayvan sevgisinin, canlıyı sevmenin, dolayısıyla insanı sevmenin temel göstergelerinden olduğu bir gerçektir. Aksini düşünmek ise insanoğlunun doğasına ters olan bir durumdur. Hayvanları sevmek, hayvan sahibi olmak. Özellikle gençlerimiz için çok önemlidir” denildi.
Vali Mustafa Çiftçi’nin destekleri ile Çorum Belediyesi, Hitit Üniversitesi Rektörlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Karadeniz Hayvan Hakları Konfederasyonu ile birlikte hazırlanan ve faaliyetleri devam eden Can Taşıyoruz Hayatı Paylaşıyoruz “CANDAŞ” projesi ile doğada yaşayan veya kentlerde insanlarla iç içe yaşayan hayvanların korunmasının amaçlandığı belirtildi.
İnancımızda ve kültürümüzde hayvan öldürmek ve hayvanlara kötü davranmanın şiddetle reddedildiğine değinilen açıklamada, “Öldürmek ve kötü davranmayı hoş gören bir dayanak bulunmamaktadır. Buna rağmen her gün hayvanlara karşı işlenen bir vahşet haberi duyulmaktadır. Doğa ve hayvan gönüllüleri ve proje paydaşları bu konuya dikkat çekmektedir. İnsanların yaşadığı sosyal alanlar hayvanların doğal yaşam alanı değildir. Yaban hayatı korunmalı, evcil hayvanlar evde olmalı, sokaklarda olmamalıdır. Hayvanların yaşam alanları insanlar tarafından tahrip edilmemelidir” ifadelerine yer verildi.
“İnsanlar hayvanlara karşı sevgilerini sorumluluk alarak göstermelidirler. Sorunları tanımlayıp gerekli tedbirler alınmalıdır” denilen açıklamada, Vali Mustafa Çiftçi’nin de bizzat katılarak destekledikleri, Çorum Belediye Başkanlığı, Hitit Üniversitesi Rektörlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Karadeniz Hayvan Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) ortaklığında 26.02.2020 tarihinde imzalanan protokol ile çalışmalarına başlanan projenin amaçları belirtildi.
Projenin hedefleri şu şekilde açıklandı;
Hitit Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin sorumluluk bilincinin geliştirilmesi, üniversitenin “Hayvan Dostu” bir okul olarak anılmasının sağlanması, ilimizde Hayvan Hakları Kurulu’nun çalışmaların etkinliğinin artırılması, hayvanların ’da birer can taşıdığı bilincinin gençlere ve topluma öğretilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yasalaşması için bekleyen Hayvan Hakları Yasası’nın bilinirliğinin artırılması çeşitli ziyaretlerle toplumda farkındalık oluşturulması, gençlerin merhamet duygularının geliştirilmesi, sorumluluk almalarının sağlanması, doğal yaşam ve çevre bilincinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Proje paydaşları Çorum Valiliği İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü, Çorum Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Hitit Üniversitesi Hayvan Hakları Kulübü ve Karadeniz Hayvan Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) proje çalışmalarını koordine etmek amacıyla toplantılar yapmış ve protokolde belirtilen çalışmalar devam etmektedir.
Çorum Belediyesi tarafından Hitit Üniversitesi yerleşkelerinde kedi ve köpek evleri inşa edilmektedir. Samsun’da bulunan hayvan barınağı paydaşlar ve gönüllüler ile birlikte örnek bir tesis olarak ziyaret edilecektir. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanun’unun yıllar içerisinde beliren eksikliklerine katkı sağlamak için bir çalışma ekibi oluşturarak ardışık toplantılar yapılmıştır. Kanun çalışmaları hakkında belirlenen değişiklikler TBMM ziyaret edilerek ilgililerle paylaşılacaktır. Çorum İş- Kur Müdürlüğü ile görüşülerek Hitit Üniversitesi Alaca MYO Veterinerlik Bölümü öğrencilerinin sosyal sorumluluk programı kapsamında projeye katkı sağlamaları amacıyla görevlendirilmesi kararı alınmıştır.
Alaca MYO öğrencileri CANDAŞ Projesi’ne destek verecek
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü tarafından CANDAŞ Projesi hakkında açıklama yapıldı. Hitit Üniversitesi Alaca MYO Veterinerlik Bölümü öğrencilerinin sosyal sorumluluk programı kapsamında projeye katkı sağlamalarının kararlaştırıldığı belirtildi.
01 Eylül 2020 Salı 14:45