2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi etkinliklerine hızla başlayan Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu’nun, sektörden önemli bir isme yer verdiği söyleşiye ilgi beklenenin üstünde oldu.
ZOOM üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilen söyleşinin Moderatörlüğünü, Elektronik ve Otomasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Songül Özüm yaptı. Elektronik ve Otomasyon Bölümü için “Gelenekselden Tam Otomasyon Robotiğe / Savunma Sanayinde Askeri Elektroniğin Dönüşümü” başlığı altında Zoom üzerinden yapılan ve büyük ilgi toplayan söyleşiye bölüm akademisyenlerinin ve öğrencilerinin dışında Hitit Üniversitesi’nin farklı birimlerindeki akademisyenlerden ve öğrencilerden de çok fazla sayıda katılım oldu.
Sözlerine kendisinin de Çorum, Alacalı olduğunu anlatarak başlayan İlhami Keleş, Alaca’nın geçmişinden ve kendisinin şu an ki mevkiine gelişini anılarıyla paylaştı. Sunumuna; SAHA İstanbul’u tanıtarak başlayan Keleş, kuruluşundan şu an Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın Airbus kümelenmesinden sonra ikinci büyük Savunma Sanayi Kümesi haline gelişini öğrenci ve katılımcılarla paylaştı.
Keleş, “Coğrafyamız zorlu ve bir oyun alanıdır bu nedenle bir ve bütün kalmak için milli bir savunma sanayimizin olması hayatidir.” dedi.
Kümenin yetenekleriyle ilgi alanlarına değinen Keleş; "Coğrafyamızın zorlu ve bir oyun alanı’ olduğunu, ‘Bir ve bütün kalmak için milli bir Savunma Sanayimizin olması gerektiğinin’ önemine vurgu yaparak, Savunma Sanayi ve Güvenlik anlayışındaki değişimlerin, Sanayi devrimleriyle paralel olarak değiştiğini, Türkiye’nin de buna ayak uydurması gerektiğini belirtti.
“ORKESTRA ŞEFLİĞİ YAPIYORUZ”
Keleş, "Savunma Sanayi ve Güvenlik anlayışındaki değişimler açısından SAHA İstanbul’un önemli bir görevi olduğunu, yurtdışına askeri sistemler alanında bağımlılığı ve muhtaçlığı kaldırmak için“orkestra şefliği yapıyoruz” dedi.
Millileştirme sürecinde Ana Yüklenicilere, Sistem ve Alt sistemlerin gelişiminde destek olan SAHA İstanbul’un bunu Komiteleriyle yaptığını belirten İlhami Keleş, bu alanların geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.
İlhami Keleş, SAHA İstanbul olarak üyelerine; ülkemizde üretilemeyen kritik ürünleri üretebilmek için firmaları motive ederek, sertifikasyon, kalifikasyon alanlarında İhtiyaç duyulan destekler ile ilgili çalışmalar yürüterek, insan kaynağının yetiştirilmesine katkıda bulunarak ve projeler ve proje ihtiyaçları konusunda bilgilendirerek sektörel gelişim stratejilerinde katkı sunduklarını ekledi. SAHA İstanbul Savunma, Havacılık ve Uzay derneği olarak SAHA EXPO AŞ.’yi kurarak, fuar faaliyetlerini buradan yürüttüklerini, şu an da dünyanın ilk sanal savunma sanayi fuarı olan SAHA EXPO’nun 9 Nisan’a a kadar açık kalacağını bildirerek tüm öğrencileri sanal fuarı ziyaret etmeye davet etti.
“5G DÜNYA İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI, BİR EŞİK”
Söyleşi, SAHA İstanbul tanıtımı sonrası Askeri Elektronik üzerine devam etti. Sanayi Devrimi, Güvenlik ve Savunma anlayışındaki değişimlerden başlayarak bunların Askeri Elektroniği ne yönde etkilediğini anlatan Keleş, yurtdışında ve yerel projelerden bahsederken, şahsi anılarını da öğrencilerle paylaştı. Özellikle 5G teknolojisine farkındalık oluşturmak istediğini söyleyerek, “5G dünya için bir dönüm noktası, bir eşik”, bu sistemin millileştirilmesinin ayrıca önemli olduğunu söyledi. Söyleşinin sonuna yaklaşırken öğrencilerin sorularını yanıtlayan Keleş, iş imkânları hakkında, kendisini geliştiren öğrencinin iş hayatında başarılı olacağını belirtti.
Alaca Avni Çelik MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Güngör Karakaş savunma sanayimizin yerli ve millileşmesinde önemli ölçüde katkı sağlayan Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi SAHA İstanbul derneği üyelerine ve programımıza katkı sağlayan SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş’e ve katılımcılara teşekkürlerini sundu.