İnsan, dünyada yaşayan en baskın canlı türüdür. İç güdüselliğiyle orijinalliğine kesinlikle sahip olma duygusu ağırdır ki. İşte bu yüzden kendisini dünyanın sahibi konumuna getirme çabasındadır. Evren de sayısız gezegenler içerisin de, sayısız da canlılar olduğuna şahsım olarak inanıyorum fakat ! Dünyamızdaki canlıların-insanların tıpkısı olduklarına ihtimâl veremiyorum. Çünkü evren de tıpkısının aynısı yoktur, koordinatlar tutmayacağından. Elbette canlılar da tutmayacaktır. Kesinlik şudur ki! Sonsuz evren bize rezerv edilmiş olamaz, evren de yalınız olamayız. Soyut düşünen ancak; düşünceyi anlamlandırarak fikir üreten, bilimsel tarifiyle zihinsellikleri en yüksek, serbest hareketlerinde otokontrollerini yerine getirerek dik duran, kendini gözetleye bilen, doğayı kontrol edebilen, amaçlarına yönelen, temel özelliğiyle varlığının bilincinde olan, gelişmiş bir sinir sistemiyle kontrol ve koordinat merkezi beyne

sahip canlı ya insan deniyor.

•••İşte, insanlığın tarihin de resimleme işaretleriyle başlayan yazım adeti zamanla zorlaşınca; çizgi, çivi, işaretlemeler den sonrasın da harflerle anlatım kesinliğine dönüştürülmüştür. Yazının bulunuşu denilen ilk yazım biçimine,

Milattan Önce/4000'li yılların ilk çeyreğinde, Mezopotamya-Sümer'de rastlanmıştır. Tıpkı zamanımız da olduğu gibi kil tabletlerle önce sesler, sonra da kelimeler öğretilerek; mevcudiyetin neler olduğu, hangi manaya geldiklerini öğreten alfabe ve sözcük kitabelerini sonra da branş kitabelerini hazırlayan okutmanların-eğitmenlerin-yazıcıların ! Öncelikli öğretileri idari-yönetim, iktisadi-ekonomi,dini, mesleki ve başta matematik,geometri olmak üzere ilim-bilim dalları olmuştur.

•••İşte mevcut bilgilendirme bir araya getirilerek. Mevcudiyeti öğrete bilme yeniyetlilik ile; yani ÖĞRENİM VE ÖĞRE

TİM ile ilim-bilim de pekişmiştir.

•••Anlaşılan şudur ki !!! İnsanlığın medeniyet iç güdüsü, kesin bir şekilde yapılandırma - dizayn etme -düzenleme - düzene dahil etme (DÜZEN-SİSTEM)'dir. İşte Sümerler de aslında mecbur kalışlarının geçerliliklerini sahiden geçerlilik donanımlarına dahil eğitim ve

öğretim bilinciyle oluşan unsurlara bulayıp ta. Anlamlandırıcı, beğenilir biçimlere dönüştürmek istiyorlar idi; beğenilenleri listelemek istiyorlar idi.

Yazgıların tesirini doyuruculuğunu bile anlamlarının tesirince hazza-pratiğe dönüştürmek istiyorlar idi. Konulara çabalayan öğretilere; Tanrısal-Evrensel ahlâklı yararlılıklar sağlanılmasıyla kontrol altında tutulmaları istiyorlar idi. Bireylerinin, toplumlarının,şehirlerinin sahiden haz alınıcı kazanımlara sahip olmalarını istiyorlar idi.

••• Yaralarını sarma, doğayı iyi tanıma,doğrunun tarifine kavrama, nitelikli beğenileri tespit etme, geçerli bilgiye ulaşma gibi önemli oluşların değerini çoktan anlaya bilmekle.

Aslın da bunlara ulaştırıcı ve tasriflerini esas aldırıcılıkla zamanın teknolojisini temin ederek. Doğrudan daha elverişli teknolojiye ulaşarak.Eğitim ve öğrenimi; kesin sistemlerinin yapılanmasını ulaşıla bilinecek en doyuruculuk olarak tarif edici üretebilmelerini artırmanın hesaplarını yaparak !!! Doğayı iyi tanımak,hayvanlar dan,madenler den,hububat ve meyveler den daha çok yararlanmak istiyorlar idi.

••• Son derecedeki öğrenimli becerileri ileri yeterliliklere taşıtıcı mesleki eğitimi geçerli görüyorlar idi. Yeniliklere ulaşmak, ihtiyaçları giderici kararlılıklar dan vazgeçmemek, yeniliklerle zenginleşmek, beğenilenleri yetiştirmek, sorunları kontrol altına almak, seçkinlikleri öne çıkartmak, genel geçerlilikleri rahatlıkla herkese ulaştıra bilecek bir başarıyla yararlılık olarak gördükleri eğitim ve öğrenimi; her insana layık görseler de, görmeseler de. O zaman da herkes her şeye sahip olamıyordu Sümer tablet dersliklerin de ekonomik yeterliliği olanlar okuyabiliyordu.

Çünkü okutmanlar,eğitmenler, tablet yazmanları; bu işi kazanç için başlatmışlardı. Aslın da uygarlığa dair ne kadar keşif, buluş var ise. Hemen hemen hepsi de kazanç uğrunadır. Ben gene de Allah razı olsun diyorum, sonuçta hepsi de insanlığın malıdır.

•••Sıradan biri bir eser ortaya çıkartsa.

Bir keşfim veya bir projem var dese.

Derler ki, sen de kimsin be arkadaş.

Hangi üniversiteyi bitirdin, branşın ne

Profesör ya da mühendis misim ?

Sıradan insan da söyler ki onlara.

Kardeşim, sizin tahsiliniz, diplomanız çok.

Ezberciliğiniz, ezberlettiğiniz pek çok

Yapıtınız, projeniz, buluşunuz yok mu ?

Bilesiniz ki, insanın itibarını doğuran.

Kendini yetiştirmesidir essahı olan.

Çabalar,tahminler,tahammüller elbet.

Zor olsa ne yazar var ise şayet donatı

Hırs geliştirir, çaba güçlendirir elbette.

Kaynar doya doya, şayet hepsini de.

Bir araya getire biliyor isen eğer.

Aman bileşin eğitim ve öğrenim ile.

Zaman akıp gitse de kendinizi illâ.

Yetiştiresiniz ki, üretmiş olasınız.

En mühim projeyle teorinizi olabilen.

Nitelikli faaliyetlerinizi. (Yavuz Yurt)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet Ali Tanık 4 yıl önce

İnsan her bilgiye ve gerçeğe ulaşabilir; kendini bilmeyi başabilirse. Üç farklı bölümden oluşuyor görünse de temelde aynı kaygıyı taşıyor Yavuz Bey'in satırları.