Günlük yaşamdaki fonksiyonları yerine getirmek için, vücudun her kısmının kendisine bitişik kısma ve bütün vücuda oranla en uygun pozisyonudur. Duruş, kas ve iskelet sistemi olan vücudun destek yapılarının zedelenmesi ve ilerleyici deformasyondan koruyacak şekilde düzgün ve dengeli dizilişidir. İyi bir postür, minimum çaba ile vücudumuzdan maksimum düzeyde verim elde etmektir. Kötü postür tam olarak amaca hizmet etmez ve kasların gereksiz miktarda çalışmasına neden olan postürdür. İş hayatı, psikolojik durum, yaşam tarzımız, yaşımız ve çalışma şartları duruşumuzu etkiler. Bu yazımın amacı, postürün hayatımızda ne kadar önemli rol oynadığı ve düzgün postürün ne olduğunu ve nasıl korunmamız gerektiğini göstererek halkımızın postür bilincinin oluşmasına katkı sağlamaktır.

DURUŞ BOZUKLUĞU

Duruş bozukluğu vücut simetrisinin yani normal dizlimin bozulmasıdır. Ağırlık merkezinin destek yapılardaki yer değiştirmesi ile ortaya çıkan normalden sapmadır. Bu durum anatomik yapılara olan yük dağılımını bozar ve zamanla yapısal değişikliklere neden olur. Fonksiyonun bozulması konsantrasyon ve verimliliğin azalmasına neden olurken ağrı veya tutukluluk yaparak yaşam kalitemizi etkiler. Oturma pozisyonu, bilgisaray veya televizyon izlerken uzun süreli uygun olamayan pozisyonda kalmak, tekrarlı hareketlerden oluşan işlerde çalışmak, kasların yeterli esnek olmaması, hareketsiz yaşam biçimi gibi olumsuz durumlar örnek verilebilir.

DOĞRU DURUŞUN ÖNEMİ

Hareketin daha etkili, hedefe yönelik ve özgüvenli hissetmemizi sağlar. Ayrıca yaralanmaların ve kas ağrılarının önüne geçmiş oluruz. Kasların ve eklemlerin daha az enerji ile daha verimli çalışması sağlanabilir. Daha verimli çalışan bir vücutta yorgunlukta daha geç oluşur.

Doğru duruş göğüs kafesinin kapasitesi ve oluşan hareketlerin iyi olacağından akciğere alınan hava miktarıda fazladır. Böylece organlara, kaslara özellikle beyne giden kanın oksijence zengin olmasını sağlar. Böylelikle algı ve konsantrasyon artar.

Kaslara ve eklemlere doğru yüklenme ile ileride oluşabilecek hastalıkların önüne doğru duruş ile geçilebilmektedir.

DURUŞ BOZUKLUĞUNA NEDEN OLDUĞU PROBLEMLER

Kamburluk(kifoz), artmış bel kavisi (hiperlordoz), omurga eğriliği(skolyoz), boyun düzleşmesi gibi sorunlara yol açar.

Postür psikolojik durumdan da etkilenir. Hissettiğimiz biçimde ayakta durur ya da hareket ederiz. Postürümüz ya da davranışlarımız, o anki iç dünyamızı yansıtır. Kişinin psikolojik durumunun iyi olması, iyi hijyen şartları, normal uyku, iyi beslenme, mümkün olduğunca açık ve temiz havada egzersiz yapma, kasların ve postüral reflekslerin gelişimine etki eden temel faktörlerdir.

Yukarıda günlük yaşamda farkındalık oluşturmak adına bazı hareket ve duruş örnekleri mevcuttur. Doğru duruş ile sağlıklı ve ağrısız günler dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Osman 4 yıl önce

Tesekkur ederim. Farkindalik olusturdugunuz icin.

Avatar
Resul 4 yıl önce

Çok faydalı bilgiler vermişsiniz cok teşekkür ederim