Donuk omuz, omuz eklemini çevreleyen yapıların özellikle eklem kapsülünün kalınlaşıp sertleşmesiyle omuzda ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açan bir hastalıktır. Belirtiler tipik olarak yavaş yavaş kendini gösterir zamanla şikayetlerde artış gösterir.

Genellikle sebebi bilinmese de önceden geçirilmiş ameliyatlar, travmalar, zorlayıcı ve yanlış hareketler, kireçlenme, kas yırtığı veya kullanmamaya bağlı gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.

KİMLER RİSK ALTINDA?

En önemli risk faktörü diyabet ( şeker hastalığıdır.)

Erkeklere oranla 40-65 yaş kadınlarda sık görülür.

Tiroid bezi hastalığı, felç, meme-kalp cerrahisi geçirmiş olanlar risk altındadır.

Donuk omuz hastalarında ilk belirti ağrı ile başlar. Sonra omuz hareket kısıtlılığına sebep olur. Bu durum kişinin günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkiler kişi dişini fırçalarken, dolaptan bir şey almak için uzanırken, kıyafetini giyerken gibi günlük hareketlerde bile ağrı ve zorluk çeker. Zamanla kişilerde gece uyandıran ağrı ve hareket kısıtlılığının ileri derecede olduğu görülür. Kişiye göre bu durum değişmekle birlikte bazı kişiler kısa sürede iyileşirken bazıları yıllarca bu sorunu yaşamaktadırlar.

DONUK OMUZ EVRELERİ

1. EVRE - (AĞRILI DÖNEM) : 1-3 ay. Hastada görülen ilk belirti ağrı olarak başlar ve bu ağrı gittikçe artmaya başlar aynı zamanda hareket kısıtlılığı görülür. Kişi elini sırtına doğru götürmekte zorlanır.

2.EVRE - ( DONMA EVRESİ) : 3. - 14. aylar. Ağrı giderek azalmaya başlar. Hareket kısıtlılığı belirgindir. Hasta kolunu dışa doğru döndürmekte zorluk çeker.

3. EVRE - (ÇÖZÜLME EVRESİ) : 15.-24. aylar. Ağrı iyice azalır omuz hareketleri yavaşça dönmeye başlar.İyileşme evresidir. Ama bazı hastalarda bu durum yıllarca sürebilir.

TEDAVİSİ

Donuk omuzun meydana getirdiği ağrıyı azalmak ve hareket kısıtlılığını ortadan kaldırmak için FTR, ilaç tedavisi ve iğne uygulaması yapılmaktadır.

Tedavideki ilk amaç ağrıyı azaltmak ve hareketi arttırmaya yöneliktir.

İlk evrede ağrıyı arttırmamak için fazla yüklenmemeliyiz bu yüzden bu evrede germe ve buz uygulması önerilir. Sonraki donma evresinde ise daha etkili FTR uygulamaları yapılmaktadır. Hasta omuzunu sürekli hareket halinde tutmalı ve egzersiz yapmalıdır.

Egzersiz yapılırken hasta kendini çok zorlamamalı ve gerekirse sağlam kolundan destek almalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.